Roeien is bij uitstek een geschikte sport voor mensen met een functionele beperking. Thyro wil met name ook deze groep mensen de mogelijkheid geven om te roeien. Daarom zijn er vele voorzieningen zoals een rolstoel-hellingbaan naar het vlot, een instapbeugel en een tillift, en speciale boten. De accommodatie van Thyro mag als enige roeiaccommodatie in Nederland het Internationaal Toegankelijkheids Symbool voeren. Er wordt wekelijks geroeid op dinsdagavond en zondagachtend. Naast dat roeien een fijne sportieve bezigheid is geeft het ook de mogelijkheid om deel te nemen aan het sociale verenigingsleven.

Een mooi voorbeeld hiervan is Frans. Frans heeft een motorische beperking. Maar met wat aanpassingen en hier en daar een handje hulp kan hij zelfstandig roeien. Evelien interviewde hem om meer te weten te komen over aangepast roeien.

“Je moet wel een beetje karakter hebben.” 

Hoe ben je bij begonnen met roeien?
Het Roessingh (revalidatiecentrum in Enschede red.) wilde iets met roeien gaan doen. Ze hebben toen contact opgenomen met Thyro. Samen hebben ze het aangepast roeien vorm gegeven. We zijn begonnen met vier man. Het Roessingh heeft twee maanden meegedaan. Hierna was het aangepast roeien opgestart en kon Thyro alleen verder. Na verloop van tijd zijn de meesten afgevallen. Maurice en ik zijn er nog. 

De op Thyro aanwezige tillift

Hoe gaat dat, aangepast roeien? 
Ik roei in een skiff met drijvers. Die zorgen voor extra balans. Het gebouw en terrein van Thyro zijn volledig aangepast. Er is een lift. Wanneer je afhankelijk bent van een rolstoel, kun je de lift gebruiken om op het vlot te komen en in de boot. Er is een hellingbaan waar de boten te water kunnen worden gelaten. Er is ook een aangepast toilet en douche. Alles is mogelijk gemaakt door de Johan Cruijff foundation.

Ik heb wel eens gezien dat jij met een plankje de boot inschuift.
Dat klopt. Ik heb niet zoveel aanpassingen nodig.

Kun je helemaal zelfstandig roeien of heb je altijd een beetje hulp nodig?
Op zich kan ik zelfstandig roeien. Maar in een team roeien vind ik wel leuker.

Dat vind ik ook het mooie van roeien: je kan alleen als je wilt, maar je kan ook met z’n tweeën of meer.
Dat vind ik ook leuk. Er is nog een jongen die aangepast roeit, maar die roeit niet zo vaak. 

Heb jij ook aanpassingen in een C4 nodig?
Nee, in principe niet. Als ik mijn plank bij me heb, kan ik gewoon meeroeien. Er moet wel een plek zijn waar ik kan in- en uitstappen. 


Thyro organiseert een paar keer per jaar toertochten. Jij gaat vaak mee. 

Ja, vind ik gezellig. Dan ga ik gewoon mee met de andere leden. 

Doe je ook aan wedstrijden?
Af en toe.  Sommige wedstrijden hebben een aangepaste categorie. Ik heb al vaker meegedaan met de Eemhead. Dat is een behoorlijke grote wedstrijd in Amersfoort. Zij hebben ook een klassement aangepast roeien. Over de afstand van twee kilometer, in een gestuurde twee. In 2014 heb ik met iemand van een andere verenging deelgenomen. We zijn toen als eerste gefinisht. 

Laatste keer dat ik wilde deelnemen aan een wedstrijd hadden we pech, toen kwam de botenwagen te laat aan. Toen heb ik niet kunnen starten. 

Wat moet je minimaal kunnen om te roeien?
Een goede zitbalans is wel belangrijk. En doorzettingsvermogen. Je moet wel een beetje karakter hebben. Als je in een rolstoel zit kun je met de lift. En je moet je armen goed kunnen gebruiken. 

Kun je met één arm roeien? 
Misschien, als je een groepje hebt voor boordroeien. Er moeten ook genoeg vrijwilligers zijn. 

Frans tijdens het uitstappen

Zijn die er?
Op zich wel. Johan en Geertje zijn het vaste team van aangepast roeien. Je hebt hulp nodig bij het tillen van de boot. Maar dat heeft bijna iedereen. Over het algemeen is er wel voldoende hulp.

Hoe vaak train je? 
Als het kan twee keer in de week. Eén keer doordeweeks en een keer op zondag. In de winter lukt, in verband met het daglicht, doordeweeks roeien niet. Dan ga ik wel eens ergometeren, maar dat is niet mijn favoriete hobby. Ergometeren is leuk als je met een man of drie, vier bent.

Heb je veel conditie nodig?
Ja, denk ik wel. Maar ik roei al bijna tien jaar. Mijn conditie is prima.

Van roeien krijg je dus een goede conditie. Merk je nog meer?
Ik vind het leuk om aan het sporten te zijn. Roeien is leuk en de vereniging is leuk.  Sociaal is natuurlijk ook heel belangrijk. Thyro organiseert elk jaar een aantal leuke activiteiten. Bijvoorbeeld het Kerstdiner: koken door leden, opeten met elkaar. Maar ook de toertochten. Dan gaan we ook vaak ter afsluiting eten.

Wat is je favoriete activiteit?
Mijn favoriete avond is de mosselavond. Ik mag heel graag mosselen eten.

Hoor je erbij bij Thyro?
Ja, er is geen onderscheid. Dat ligt er natuurlijk ook aan hoe je jezelf opstelt.

Kun je beschrijven wat je al zolang leuk vindt aan het roeien?
Lekker op water zijn. Lekker bezig zijn, trainen voor wedstrijden.

Ik kan me ook voorstellen dat het veel vrijheid geeft. 
Ja. Ik vind het vooral leuk om met anderen te roeien. Als het echt heel hard waait en als het vriest kan er niet geroeid worden. Verder roei ik altijd. Gewoon je goed erop kleden. En omdat je je hele lijf gebruikt, heb je het snel warm.  

Johan en Geertje helpen mij altijd. Als zij er niet waren geweest, had ik niet zo fijn kunnen roeren.

 
Copyright 2011 Aangepast roeien. Ir. E.L.C. Schiff sr. Straat 300 7547 RD Enschede Tel: 053-4328826. Deze website is gerealiseerd door de Thyro webcie webmaster@thyro.nl . Alle rechten voorbehouden.
Free Joomla Theme by Hostgator