Ook dit jaar zijn de wedstrijden van de FISA Masters gehouden. De FISA is de Federation Internationale des Sociétés d'Aviron, de internationale overkoepelende organisatie van nationale roeibonden. De FISA Masters is het officieuze wereldkampioenschap voor masters. Master ben je vanaf 27 jaar. Dit loopt door tot boven de 85 jaar. De inschrijving voor de FISA Masters is een open inschrijving, dat wil zeggen dat iedereen die lid is van een roeivereniging kan inschrijven. 

De FISA Masters wordt ieder jaar op een andere plaats in de wereld gehouden. Vorig jaar was dat Kopenhagen, dit jaar Bled en volgend jaar Sarasota in Florida. 

Het aantal inschrijvingen is bijzonder groot. Dit jaar hebben zich ca. 6.300 ploegen gemeld, afkomstig uit 45 landen. De regatta begon op woensdag 6 september en duurt 5 dagen tot en met zondag 10 september. 

De wedstrijdafstand is 1000 meter. Er wordt met 8 ploegen naast elkaar gestart, om de 3 minuten van  7.00 uur ’s ochtend tot 7.00 uur ’s avonds. 

Geschat wordt dat er tussen de 6 en 8 duizend bezoekers zullen zijn. De FISA Masters is behalve een geweldig sportief evenement dus ook een geweldige logistieke operatie. 

Uit Nederland komen 23 verenigingen uit, samen goed voor ca. 360 ploegen. Thyro heeft een kleine afvaardiging van de Nederlandse verenigingen met 14 ploegen. Dit aantal lijkt erg hoog, maar de meeste ploegen starten meerdere malen gedurende de vijfdaagse regatta. Tevens hebben Janneke Bosch (Hunze), Lieke Droog (Beatrix) en Gudrun Kremeier (Willem III) onder de naam Thyro gestart. Deze ploeg roeit al een aantal jaar met elkaar wedstrijden in binnen-en buitenland.  

De sterkst bezette velden zijn die van de skiffs en dubbeltweeën in de leeftijdscategorieën van 50, 55, 60 en 65 jaar. Hier zijn in ieder veld meer dan 100 deelnemende ploegen.  

Om goed te presteren op de FISA Masters is een gedegen voorbereiding vereist. De Thyroploegen zijn al maanden in training. Naarmate september naderde zag je ze dan ook vaker en harder roeien. De wedstrijdafstand is 1000 meter. Dus veel tijd van de oefeningen gaat op in hard starten en snel wegsprinten.  

Thyro heeft zeer goed gepresteerd. Paul Levi heeft een vierde plek behaald in zijn skiff in categorie F. Dit is een geweldige prestatie. Dit is namelijk zijn eerste kortebaanwedstrijd in de skiff. Onder bezielende coaching van Jan van Delden is zijn techniek gedurende een aantal maanden sterk verbeterd. 

Bernd Overkamp heeft een spannende strijd geleverd en heeft een tweede plaats behaald in zijn categorie skiff. Hij heeft een roeier verslagen die jaren achtereen zijn veld aanveegde. Nu zijn twee roeiers hem voor geweest. Bernd vertelde hij dat hij zeer teleurgesteld was. 

De ploeg die zich "De Vier Gewesten noemt" met Marina & Geertje van Thyro tezamen met Janneke, Lieke en Gudrun, hebben skiff, dubbeltwee, dubbelvier-zonder en acht gestart. 

 

In de dubbelvier is tot tweemaal toe de eerste plaats behaald. In roeitermen heet dit blik trekken. In de overige nummers is ook zeer goed gepresteerd waarbij veel tweede en derde plaatsen zijn behaald. 

Samen met roeisters, Juliet Drumpt, Ciska Kruijsdijk, Sabine Groenendijk en Agnes Uitert van de roeivereniging Hemus (Amersfoort) is een instapcombinatie-acht gevormd. Dat wil zeggen dat er zonder een gezamenlijke training alleen de wedstrijd met elkaar wordt geroeid. Tijdens het oproeien wordt een paar keer een start geoefend en wat technische oefeningen uitgevoerd. Door Marina Kampschuur, stuur en coach van de acht, is de ploeg op vakkundige wijze naar het startplateau gemanoeuvreerd. 

Dit is een grote uitdaging en verantwoordelijkheid voor de stuur. Een acht is zeer gevoelig voor wind, en een aanvaring met een andere acht behoort tot de vaak voorkomende risico's. Marina heeft de acht naar een derde plaats geschreeuwd. Een zeer goede prestatie voor deze instapacht. 

Oud-Thyrolid Dorien te Kiefte heeft ook deelgenomen en blik getrokken in de 4- categorie A. 

Een ander leuk bericht is dat Paul Levi is benaderd door de organisatie van de FISA Masters om zitting te nemen in de organisatie van de Masters 2019 dat in Hongarije plaatsvindt. 

Zo staat een klein roeiclubje uit Enschede zowel nationaal als internationaal op de kaart. Mede dankzij de medewerking van de ploeggenoten van de Vier Gewesten die er geen probleem van maakten om onder de vlag van Thyro te starten. 

Deelname en goede prestaties kunnen alleen bereikt worden met een goede begeleiding. Jan van Delden, coach en kok, Johan Wilmer botenwagenchauffeur, Ruud Keij (Hunze) algehele ondersteuner, Marina Kampschuur fysiotherapeut en stuur. En niet te vergeten de ploeghond Nitro, die een grote aantrekkingskracht heeft op menig wildvreemde deelnemer. Mede dankzij hun inzet kunnen we met veel plezier terugdenken aan deze indrukwekkende en sportieve wedstrijd. 

 

 

Vijftien enthousiaste Thyro leden, drie c4 boten en één riviertje. Yes, toertocht op het prachtige water van de Vecht bij Gramsbergen. We werden door roeivereniging Salland gastvrij ontvangen, met koffie en kruidkoek. Na een heldere toelichting op de tocht, pas op de eerste brug, slippen alstublieft, jullie en alleen jullie zijn verantwoordelijk voor de boten en denk om de vissers, zij zijn ook mensen die recht hebben op een onbekommerde middag, vertrokken we met drie boten richting Duitsland. Prachtig weer met weinig wind.

 

Frans' malheur wordt vakkundig verholpen

 

Na 50 meter schoten de bankjes (zit/voeten) van Frans los. Maar geen paniek. De boot van stuur Karin schoot te hulp en op het water werd de malheur van Frans verholpen. Daarna met z’n allen in volle vaart de grens over, met als stop het Duitse grensplaatsje Laar. 

 

Drie boten aanmeren aan héél klein vlotje

 

Daar moest aan een heel klein vlot door drie boten worden aangemeerd. Een uur later konden we aan wal waar Yvonne en Jacqueline een heerlijke picknick hadden voorbereid. Hoogtepunt waren de komkommersoep (ja, die bestaat) en de toetjes persoonlijk gemaakt door onze voorzitter. Kees heeft wel drie toetjes gehad en hij wilde verder alleen nog maar de boot sturen. Daarna, met volle buik en light paddle weer terug naar Gramsbergen. Een mooie toertocht, prima georganiseerd. 

 

 

Heerlijk op het water, in de frisse lucht, bezig met je hele lijf. Binnenkort krijg je de gelegenheid kennis te maken met al deze aspecten van roeien. Op zaterdag 2 september 2017 start de Enschedese Roeivereniging Thyro weer met een basisroeicursus. Onder begeleiding van enthousiaste instructeurs worden de beginselen van roeien aangeleerd. De cursus vindt plaats op dinsdag om 19:00 en zaterdagochtend om 10:00. Hij duurt 6 weken en kost  €100,-. De cursus wordt afgesloten met een examen op 8 oktober.

N.B. wegens de steeds vroeger invallende duisternis, zal de aanvangstijd gedurende de cursus worden vervroegd

Roeien is voor iedereen

Iedereen kan leren roeien. Jong en oud, met of zonder sportervaring. Roeien is een sport die recreatief beoefend kan worden, maar wedstrijdroeien op diverse niveaus is ook mogelijk. Het is een sport waarbij alle spiergroepen gebruikt worden en weinig tot geen blessures voorkomen. Thyro heeft een volledig aangepaste accommodatie en aangepast materiaal. Hierdoor kunnen mensen met een functionele beperking ook genieten van deze mooie sport.

Toertocht na afloop van de cursus

Op 15 oktober wordt er een afsluitende toertocht georganiseerd, op een nog te bepalen locatie. Voor mensen die net van de cursus komen is dat een perfecte gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen. Verder ervaar je tijdens zo'n tocht dat Nederland (en Duitsland!) prachtig is om roeiend vanaf het water te verkennen en maak je kennis met mede-clubleden. Zie het Nieuwsarchief voor impressies van eerdere toertochten.  

Roeivereniging Thyro

Thyro is een vereniging waar je kan wedstrijdroeien, fraaie dagtochten kan maken of recreatief kan roeien op het Twentekanaal. Daarnaast kun je ruimschoots genieten van het verenigingsleven. De roeivereniging heeft een regionale functie, de leden komen niet alleen uit Enschede, maar ook uit de omliggende gemeenten en Duitsland. Thyro heeft een eigen botenhuis aan het Twentekanaal (Ir. E.L.C. Schiff. sr. Straat 300 te Enschede). Voor meer informatie over de vereniging, zie elders op deze site.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de informatiebijeenkomst op zaterdagochtend 26 augustus om 11:00. Heb je nog vragen of weet je al zeker dat je mee wil doen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 
Copyright 2011 Nieuws. Ir. E.L.C. Schiff sr. Straat 300 7547 RD Enschede Tel: 053-4328826. Deze website is gerealiseerd door de Thyro webcie webmaster@thyro.nl . Alle rechten voorbehouden.
Free Joomla Theme by Hostgator