Onze Duitse leden Paul Levi en Bernd Overkamp, beiden woonachtig te Ahaus, zijn, onder de bekwame leiding van professioneel roeicoach Jan van Delden, aan het trainen voor de World Rowing Masters Regatta, die van 6 t/m 10 september zullen worden gehouden in Bled, in Slovenië. We hebben hen bereid gevonden tot een interview voor de website.

Sprookjesachtig Bled, waar de World Masters Regatta 2017 plaatsvindt

 

Wat is de World Rowing Masters Regatta?

Paul: Het is een wereldkampioenschap voor oudere roeiers. 

Op welke leeftijd zijn jullie begonnen met roeien?

Bernd: ik ben op m'n dertiende begonnen. In die tijd was het zo dat je pas op je veertiende mocht beginnen met roeien. Maar omdat ik bijna veertien was en groot voor mijn leeftijd, mocht ik met dertien beginnen. 

Paul: Ik ben op m'n veertiende begonnen in Roemenië en heb later meegedaan aan de landskampioenschappen in de vier. Helaas zijn we toen vierde geworden, net geen podiumplaats.

Paul

Paul trekt blik in zijn geboorteland Roemenië, 1972

 

Wat heeft jullie doen besluiten om mee te doen?

Paul: Het avontuur trok ons en het is een soort vakantie.

Hoe lang zijn jullie al lid van Thyro? 

Bernd: Ik ben een jaar of twee na de oprichting lid geworden, dus dat zal 1997 geweest zijn.

Paul: Ik ben er in 2002 bijgekomen.

Hoe bereiden jullie je voor op de wedstrijd?

Paul: Ik roei drie keer per week. Daarnaast doe ik conditietraining en ook nog yoga. Een keer of vier in de week dus. 

Bernd: Ik roei ook drie keer per week en loop daarnaast hard. In Bled gaat de race over 1000 meter, dat is echt een krachtsexplosie, een soort lange sprint, zeg maar.

Bernd

Hoe schatten jullie je kansen in?

Paul: Toen we ons hebben opgegeven, moesten we invullen of we ooit wereld- of olympisch kampioen waren geworden. Dat geeft wel aan wat het niveau van de deelnemers is. 

Bernd: Ons doel is om niet laatste te worden, haha.

Hoe lang gaan jullie nog door met roeien.

Bernd: Zo lang Thyro mij laat ga ik door. 

Jan van Delden: En zo lang Doro (Bernds vrouw) je laat, hahaha. 

Bernd: Roeien kun je tot na je tachtigste.

Paul: Ik ga door zo lang Thyro bestaat. Thyro en roeien is voor mij een soort huwelijk, als het uitelkaar valt, wordt het nooit weer zoals het was.

Bernd: Helaas wordt het wel minder naarmate je ouder wordt. Het probleem is dat wij te vaak aan wedstrijden hebben meegedaan. Dan wil je toch nooit verliezen van een ander. Wat vaak gebeurt is dat ik heerlijk rustig aan het roeien ben, en dan komt Kees. En hij komt almaar dichter en dichterbij. Daar helpt niks meer aan, ik moet hem gewoon proberen voor te blijven, ook al roei ik mezelf helemaal aan gort.

 

 

Op zondag 21 mei verzamelde een flink gezelschap zich om 7:45 uur bij Thyro, om vervolgens samen naar Steenwijk te rijden voor een toertocht door de Weerribben.  Nadat de navigatiesystemen alle auto’s consequent naar de verkeerde kant van het kanaal loodsten, arriveerden we na wat verassende ommetjes om circa 9:30 bij roeivereniging ’t Diep in Tuk (Steenwijk).  Hier werden we hartelijk ontvangen met koffie en koek. Goedgemutste roeiers, prachtig weer, mooie boten (gehuurd van ’t Diep) en geplastificeerde kaarten van het vaarwater: het beloofde een prachtige tocht te worden. 

Onverschrokken stuurmanskunst in de smalle drukke grachtjes van Giethoorn 

 

Nadat een goede indeling van de boten was gemaakt, gingen we het water op: Jacqueline, Babette, Sjef en Fred in één boot, Kees, Agnes, Margriet, Sjoerd en José in de 2de, Jeroen, Cem, Anne Sietske, Yvonne en Martijn in de 3de boot.  We maakten een mooie rustige start op het Steenwijkerdiep om erin te komen. Lekker breed, af en toe een tegenligger. Maar de tour-organisator had natuurlijk een avontuurlijker route in gedachte dan alleen maar het kanaal:  om bij onze lunchplek aan de Bovenwijde te komen, moesten wij toch echt wat smallere vaarten door. Dat valt niet mee, zo ontdekten wij, op een mooie zonnige zondag, dicht bij vakantiepark Giethoorn, met zijn fluister- en rondvaartboten. Vooral voor de Chinese en Japanse watertoeristen bleek het oppassen geblazen.  Met onverschrokken stuurkunst, een dosis optimisme en de wetenschap dat de boten goed verzekerd waren, hebben wij ons een weg gebaand naar het meer. Een ervaren schipper had medelijden en nam één van de boten een eindje op sleep. 

De riemen kunnen weer uit op de Bovenwijde

 

Aangekomen bij het meer konden de riemen weer helemaal uit en staken we over naar Smits Paviljoen voor onze lunch, heerlijk op het terras. Na de lunch moesten wij opnieuw door wat smallere vaarten terug richting kanaal, maar nu bleek het een stuk rustiger en konden we behalve roeien ook nog volop genieten van de prachtig omgeving. Tegen 18:00 uur waren wij terug bij ’t Diep. 

 

Lunch bij Smits Paviljoen in de Bovenwijde

 

Het was een heerlijke dag, waar de BRC-ers hun stuurvaardigheden goed hebben kunnen oefenen.   Én... geen krasje op de boten! Bedankt organisatoren voor deze mooie toertocht.

 

 

Heerlijk op het water, in de frisse lucht, bezig met je hele lijf. Binnenkort krijg je de gelegenheid kennis te maken met al deze aspecten van roeien. Op zaterdag 26 augustus 2017 start de Enschedese Roeivereniging Thyro weer met een basisroeicursus. Onder begeleiding van enthousiaste instructeurs worden de beginselen van roeien aangeleerd. De cursus vindt plaats op woensdagavond om 19:00 en zaterdagochtend om 10:00. Hij duurt 6 weken en kost  €100,-. De cursus wordt afgesloten met een examen op 1 oktober.

N.B. wegens de steeds vroeger invallende duisternis, zal de aanvangstijd gedurende de cursus worden vervroegd

Roeien is voor iedereen

Iedereen kan leren roeien. Jong en oud, met of zonder sportervaring. Roeien is een sport die recreatief beoefend kan worden, maar wedstrijdroeien op diverse niveaus is ook mogelijk. Het is een sport waarbij alle spiergroepen gebruikt worden en weinig tot geen blessures voorkomen. Thyro heeft een volledig aangepaste accommodatie en aangepast materiaal. Hierdoor kunnen mensen met een functionele beperking ook genieten van deze mooie sport.

Toertocht na afloop van de cursus

Op 15 oktober wordt er een afsluitende toertocht georganiseerd, op een nog te bepalen locatie. Voor mensen die net van de cursus komen is dat een perfecte gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen. Verder ervaar je tijdens zo'n tocht dat Nederland (en Duitsland!) prachtig is om roeiend vanaf het water te verkennen en maak je kennis met mede-clubleden. Zie het Nieuwsarchief voor impressies van eerdere toertochten.  

Roeivereniging Thyro

Thyro is een vereniging waar je kan wedstrijdroeien, fraaie dagtochten kan maken of recreatief kan roeien op het Twentekanaal. Daarnaast kun je ruimschoots genieten van het verenigingsleven. De roeivereniging heeft een regionale functie, de leden komen niet alleen uit Enschede, maar ook uit de omliggende gemeenten en Duitsland. Thyro heeft een eigen botenhuis aan het Twentekanaal (Ir. E.L.C. Schiff. sr. Straat 300 te Enschede). Voor meer informatie over de vereniging, zie elders op deze site.

Nieuwsgierig geworden? Kom naar de informatiebijeenkomst op woensdagavond 23 augustus om 19:30. Heb je nog vragen of weet je al zeker dat je mee wil doen? Stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 
Copyright 2011 Nieuws. Ir. E.L.C. Schiff sr. Straat 300 7547 RD Enschede Tel: 053-4328826. Deze website is gerealiseerd door de Thyro webcie webmaster@thyro.nl . Alle rechten voorbehouden.
Free Joomla Theme by Hostgator