Hoe ziet het traject naar het WK er naar verwachting uit?

We gaan veel trainen in Amsterdam. Waarschijnlijk ga ik daar ook een kamer zoeken voor twee maanden. Het wordt minimaal vier à vijf dagen trainen. Ik ben waarschijnlijk de enige die veraf woont, dus als ik een kamer heb, wonen we allemaal binnen een half uur van de Bosbaan. 

"De bondscoach gaat ervan uit dat er op het WK potentieel inzit voor de A finale, dus bij de beste 6."

Waarschijnlijk zit er nog wel een roeikamp of twee in. Er werd onder de roeiers over gesproken  dat we voor het WK ergens in Oost-Europa zouden gaan trainen, maar ik weet niet of dat echt gaat gebeuren of dat het een fantasie van een van de roeiers. Meestal is er ook een training in Tilburg voor de equipe, ik weet niet of wij dat ook gaan doen. Aangezien de hele acht in de buurt van Bosbaan woont, lijkt het me niet eens echt nodig. Verder gewoon veel trainen. Aan conditie en kracht kun je de laatste maanden niet veel doen, maar wel aan het goed samen roeien.

Extra investeringen, zoals het huren van een kamer, worden niet vergoed. Ik moet dit zelf financieren. Er komt wel een website opgericht door NOC-NSF, waar talenten gesponsord kunnen worden. Daar kom ik ook op te staan. Je kunt mij dan persoonlijk sponsoren. Het zou fijn zijn als ik het op die manier kan financieren. 

Hoe verloopt voor jou een normale doordeweekse dag?

De dagen gaan redelijk vlot. Ik sta op een lekkere tijd op, 09.00 uur. Dan goed ontbijten en een lekker stuk rustig roeien. Dan nemen we gewoon de tijd. Daarna naar huis, uitgebreid lunchen. De tijd tot de volgende training gaat snel voorbij door wat films of series te kijken en boeken te lezen. Voor je het weet is het alweer tijd voor de volgende training. Tegen 20.00 uur ben ik weer thuis, eten en weer ontspannen. Het klinkt verschrikkelijk saai, maar het verveelt nauwelijks. Mijn dag plan ik wel om de twee trainingen heen, maar verder staan de dagen niet echt in het teken van roeien.

Ik heb een tijdje beter gelet op mijn voeding, maar nu is het gewoon goed en gezond eten, misschien iets meer eiwitten en koolhydraten. Op advies van een coach heb ik heb het een tijd volgehouden iedere dag een biefstuk te eten, dat was niet heel vervelend. Mijn moeder is vegetariër, dus ik eet sowieso niet veel vlees. Dan mis je wel dierlijke eiwitten en het ijzer dat in vlees zit. Toch ben ik daar weer zo’n een beetje van afgestapt. Eiwitten kan ik ook op een andere manier binnen krijgen en ijzer ook. IJzer zit in van alles, zo eet ik bijoorbeeld veel spinazie. 

Tijdens het NK Skiff

De afgelopen tijd heb ik vijf dagen bij Thyro getraind en roeide ik in de weekenden meestal elders, trainen of wedstrijden. Nu gaat het geleidelijk aan naar de hele week elders trainen.

Hoe schat je de kansen van de acht in op het WK?

We hebben nog niet in de acht getraind, dus echt goed kan ik dat niet inschatten. Maar qua vermogen maken we best een goede kans. Ik zag een keer een trainingsfilmpje van een Engelse junioren-acht. Daar stond bij dat hun twee-kilometertijd op de ergometer 6:25 was en zij hebben zilver gehaald. Als je van ons de sterkste acht bij elkaar zet, denk ik dat wij ook op 6:25 zitten. Misschien wel zelfs eronder. Maar het zegt niet alles. 

De bondscoach gaat er overigens van uit dat er potentieel inzit voor de A finale, dus bij de beste 6.

Hoe vind je het om als individualist afhankelijk te zijn van anderen voor de prestatie?

Dat is wel iets waar ik me mee bezig heb gehouden. Ik heb het gevoel dat ik bij de beste, in ieder geval de sterkste vier, zit. En dan heb je wel vier anderen die minder goed zijn dan jij. Aan de andere kant is het ook zo nutteloos om er teveel mee bezig te zijn. Het gaat er niet om wie het sterkste is. Ik heb afgelopen weekend voor het eerst in heel lange tijd weer eens boordgeroeid, dus ik kan niet zeggen dat ik bij de beste vier boordroeiers zit.

"Een katapult bouwen is toch leuker dan een station ontwerpen"

Uiteindelijk ga ik me er niet te veel zorgen over maken. Het is wel makkelijk iemand anders de schuld te geven als iets niet goed gaat, dat vind ik wel jammer. Ik denk dat je daarom in een acht ook snel spanning, wrijving krijgt, zoals ook in de Holland Acht is gebeurd. Maar volgens mij is dit een leuke groep en kunnen we goed met elkaar opschieten.

Hoe ziet je leven na het WK eruit?

Na het WK ga ik werktuigbouw studeren in Delft. En roeien bij Laga. Ik wilde graag een technische studie doen en de opdrachten bij werktuigbouw leken me het leukst. Je moet daar bijvoorbeeld een katapult bouwen of een raceauto. Dat is toch leuker dan een station ontwerpen, zoals bij civiele techniek. Ik ben helemaal niet goed in dingen maken met mijn handen, maar werktuigbouw lijkt me toch erg leuk.

"Ik zou het leuk vinden dat, wanneer ik de junioren-acht haal, de mensen weten dat ik bij Thyro heb geroeid. Thyro is toch mijn club. En de club met de mooiste pakjes!

Bij Laga kom ik waarschijnlijk in de middengroep zwaar, met een harde leermeester en een strak schema, precies het tegenovergestelde van wat ik nu doe. Maar dat vind ik wel interessant, ik ben benieuwd of ik het overleef. Het is gewoon beuken, heel veel krachttraining, veel ergometeren. Dat vind ik wel spannend.

Je hebt een jaar geleden een bepaalde keuze gemaakt. Wat heeft die je gebracht, volgens jou? Zou je dezelfde keuze opnieuw maken?

Het heeft me veel plezier gebracht, dat in ieder geval. Een jaar geleden kon ik  kiezen tussen  studeren, reizen of een jaar roeien. Ik ben op mijn 17e afgestudeerd en vond mezelf wat jong om direct te gaan studeren. Op dat moment had ik een vriendin en wilde niet teveel weg zijn. Terugkijkend zou ik het zeker weer doen.

Er zijn misschien dingen die ik anders had gedaan. Zo zou ik nog wel een kans willen op het NK in de skiff, dat ging niet helemaal zoals ik had gewild. Na het NK ben ik gaan werken met de coach van de dubbel-twee, waardoor ik ook harder gaan roeien in de skiff. Op 800 meter ging ik 5 seconden sneller, dat is een gigantisch verschil. Ik ben wel benieuwd naar hoe ik het op het NK zou hebben gedaan met het niveau waarop ik nu skiff.

Ik was altijd bezig een heel hoog tempo te draaien, dacht: die andere jongens kunnen heel goed skiffen, de enige manier waarop ik van hun kan winnen is op heel hoog tempo. Xeno Müller, een Zwitserse roeier, had dat in 1996 ook gedaan en had zo op een heel fraaie wijze de olympische spelen gewonnen. Het verschil tussen hem en zijn tegenstanders was dat hij op tempo 37 ging en zijn tegenstanders tempo 35. Ik dacht: dat kan ik ook en dat was ook zo. Maar daardoor werd ik heel kort achterin, in mijn eindhaal had ik nog een stuk benen over. De meeste mensen gebruiken dat niet, maar als je leert om dat wel te doen, ga je vooruit. Ik heb op deze manier net een hele goede tijd neergezet op de 1500 meter. Het is eigenlijk net te laat gekomen, maar had toch geen invloed op de selectie. Ik had liever in de selectie gezeten voor de dubbel-vier, maar de Holland Acht is natuurlijk ook fantastisch. Een acht heeft toch iets bijzonders.

Gelukkig worden mijn vorderingen nu ook gedeeld met de vereniging. Ik kom hier vaak, maar in de winter kom ik bijna niemand tegen. Ik heb niet de indruk dat het wedstrijdroeien erg leeft bij Thyro, al geloof ik wel dat mensen geïnteresseerd zijn. Ik zou het leuk vinden dat, wanneer ik de junioren-acht haal, de mensen weten dat ik bij Thyro heb geroeid. Thyro is toch mijn club. En de club met de mooiste pakjes!

Klik hier voor een filmpje van Daniel tijdens het NK indoor

Copyright 2011 Interview Daniel van Laake, deel 2. Ir. E.L.C. Schiff sr. Straat 300 7547 RD Enschede Tel: 053-4328826. Deze website is gerealiseerd door de Thyro webcie webmaster@thyro.nl . Alle rechten voorbehouden.
Free Joomla Theme by Hostgator