Een 4-daagse skiffcursus voor beginners

http://www.roeiplezier.nl

"In de Duitse deelstaat Saarland, dichtbij de grens met Luxemburg, ligt aan de Saar het dorpje Dreisbach. Vanaf de stad Luxemburg ligt het hemelsbreed 50 km naar het oostzuidoosten. Over de weg vanuit Utrecht is de afstand ongeveer 430 km. De Saar is een zijrivier van de Moezel en stroomt in dit deel door een prachtig natuurgebied.

 

Saar

Verscholen tussen de steile beboste hellingen langs de oevers en met uitzicht op de rivier, staat het Saar Rowingcenter. Het gebouw was vroeger (jaren 60-70) een belangrijk trefpunt voor topsporters uit de roei- en kanosport. Boven de botenloods is een sfeervolle sociëteit met een groot terras en op de bovenste verdiepingen is eenvoudige slaapgelegenheid in 2 -en 3- persoonskamers, voorzien van een douche-wc-unit. Beneden in het huis is een kleine sauna. Direct ernaast nodigt het multifunctionele sportveld uit tot een partijtje tennis, basket-, volley-, of mini-voetbal.

De regio rondom de Saar staat bekend als een wandel- en fietsgebied bij uitstek met vele aangegeven routes. Voor het roeicentrum langs loopt één van de routes. Daarnaast zijn er veel bezienswaardigheden en plaatsen die een bezoekje waard zijn.

Het deel van de Saar waarop (zonder sluizen) geroeid kan worden is 23 km lang. Door de unieke en beschutte ligging is een groot deel van het roeiwater vrijwel altijd rustig."

Een verslag van Jacqueline en Jeanet

Na mijn BRC herfst 2012 waarna ik de hele winter en het voorjaar amper meer geroeid had, vroeg Jacqueline of ik zin had in een roeicursus op de Saar in Duitsland. Een cursus van 4 dagen met 2 sessies per dag van 2,5 uur. Dat leek mij een goede manier om het skiffen eens goed onder de knie te krijgen en ik hoefde er niet over na te denken. Het leek me echt geweldig.

Het was ook geweldig. Les krijgen van 2 zeer ervaren roeisters en, belangrijker nog, coaches: Carla Beekman (de organisator) en Felicity Medinis. 

De Saar in de baai bij het kleine dorpje Dreisbach nabij de Luxemburgse grens is meestal heel rustig en tijdens ons verblijf daar was het ook vrijwel windstil dus prachtig roeiwater, bovendien was het weer perfect, vier dagen lang een strakblauwe lucht en een temperatuur om van te dromen. Menige skiffsessie eindigde dan ook met een vrijwillige plons erin.

Carla en Felicity zijn ervaren coaches en dat merk je. De cursus heeft een prettige opbouw voor onervaren skiffeurs. Er wordt in nieuw materiaal van Wintech geroeid en gedurende de cursus beschikt iedere cursist (max 8) over zijn/haar eigen skiff. 

De dagen beginnen erg vroeg met een zeer uitgebreid ontbijt en een korte briefing voor de ochtendsessie die afgesloten wordt met een evaluatie. Aan het einde van de middag volgt de tweede sessie, eveneens afgesloten met een evaluatie. 

Tijdens de eerste sessie liggen er slechts twee skiffs in het water; de cursisten zijn verdeeld in twee groepjes van vier. Wij gaan om beurten in de boot om een vaardigheid te leren, instappen natuurlijk, even wat wiebelen, uitstappen etc. De anderen kijken toe, zo leer je van elkaar. Dit gebeurt een paar ronden op deze manier waardoor je in één sessie al een heel aantal keren in- en uitgestapt bent. Aan de boot is een touw bevestigd van een meter of 15, zodat we, van het vlot af, toch makkelijk binnengehaald kunnen worden door Carla of Felicity. 

Al bij de tweede sessie heeft iedereen zijn eigen boot en wordt er lesgegeven op het niveau van de leerling, zoals dat ook bij Thyro gebeurt maar nu door twee ervaren coaches: de een fietst met een megafoon mee, en de ander bevindt zich op het water, in een kano. Dat laatste is erg prettig, een kano is zeer wendbaar, de coach is in no time bij de cursist en kan nog gerichter aanwijzingen geven.

Begeleider in kano

De allerlaatste sessie werd gebruikt om te leren hoe je terug in de boot komt na een tip-over. Dat gebeurde een voor een en de rest mocht vanaf het vlot toekijken. Felicity was in de kano in de buurt stand-by en Carla riep vanaf het vlot aanwijzingen. 

Het was fantastisch om gebruik te mogen maken van een skiff die goed in evenwicht is waardoor in- en uitstappen en balans houden echt veel makkelijker gaan. Erg leerzaam is het om om beurten een aantal handelingen te verrichten en naar elkaar te kijken. Kijken naar (de fouten van) de ander geeft vaak veel meer inzicht over hoe iets wel of niet moet dan het zelf doen en met veel woorden gecorrigeerd worden. Veel woorden hebben vaak juist een averechts effect; ik geloof dat iedere beginnende skiffeur wel weet wat ik bedoel als ik zeg dat ik, met name in het begin, regelmatig last heb gehad van acute domheid: links en rechts door elkaar halen en bak- en stuurboord, om maar niet te spreken over strijken, halen en nog meer roeitermen. 

Wat een weldaad is het als iemand dat goed weet te doseren, met name Felicity is er heel goed in om op precies het juiste moment de juiste woorden te roepen: Lay back, Jacqueline, locker, locker!… Yeah, gooood! Een aantal uitdrukkingen van haar gebruiken we nog steeds erg graag (te pas en te onpas): Don't fight the boat, Hug the elephant! en heel aanmoedigend, You're doing so well, Jacqueline/Jeanet/…I

Echt een aanrader voor wie in korte tijd zelfvertrouwen wil opbouwen in een skiff en heel veel wil leren in een prachtige omgeving, op perfect roeiwater. Doen! Meer info op de site van Carla Beekman: http://www.roeiplezier.nl en voor meer foto's: Klik hier

 
Copyright 2011 Roeien op de Saar. Ir. E.L.C. Schiff sr. Straat 300 7547 RD Enschede Tel: 053-4328826. Deze website is gerealiseerd door de Thyro webcie webmaster@thyro.nl . Alle rechten voorbehouden.
Free Joomla Theme by Hostgator